Bucket showers, happy hours en goed gezelschap

We’d like to welcome to the blog Eline Rugebregt, a Dutch traveller who recently travelled through Asia with Stray. To follow in her footsteps, check out the Mekong Pass today!

Eline in Bangkok
Ik heb mijn ticket naar Bangkok geboekt gedurende een acute opwelling van ‘Wanderlust’. Mijn visum voor Nieuw Zeeland zou over enkele maanden verlopen en ik besloot om naar huis te vliegen via zuidoost Azië. Een paar weken voordat het moment daar was, realiseerde ik me dat ik helemaal niets wist van zuidoost Azië en ik had geen idee waar ik mee bezig was. Paniek trof me als reizigersdiarree; onverwachts en heftig.

Making new friends In Nieuw Zeeland werkte ik als reisagent en ik was gewend om andermans reis te plannen. Echter, als het om mijn eigen reisplannen gaat ben ik de meest ongeorganiseerde persoon in de kamer. Soms is dat goed, omdat je dan veel flexibiliteit hebt. Aan de andere kant is het ook goed om een plan te hebben zodat je geen dingen mist die je anders wel graag had willen zien of doen. De combinatie van flexibiliteit en een route die in elkaar is gezet door iemand die weet waar hij over praat, bracht me bij Stray Asia. Met de tijd die ik had was de ‘Mekong pass’ (Thailand, Laos en Cambodja) het meest geschikt voor mij.

Crashing waterfalls in LaosNa een week doorgebracht te hebben op de thaise eilanden was het dan zo ver en ik ontmoette mijn nieuwe Stray familie op een zonnige ochtend in Bangkok. Dit waren de mensen waar ik het mee moest doen totdat zij, of ik, besloten ergens langer te blijven. (Ik zou eigenlijk al na de eerste stop langer blijven en de volgende bus nemen, maar de groep was zo leuk dat ik besloot om bij dezelfde groep te blijven.) Ik zal geen van-dag-tot-dag omschrijving geven van mijn reis door Azië met Stray; mijn persoonlijke dagboek heeft dat pak slaag al geïncasseerd. Ik zal me richten op wat me vooral is bijgebleven van deze wonderlijke vier weken van zogenaamde ‘bucket showers’, happy hours en goed gezelschap.

Smiling faces at the Stray homestayIk zou iedereen aanraden om de eilanden ten zuiden van Bangkok te bezoeken, maar de hele dag op het strand liggen en de hele nacht cocktails uit een strandemmertje drinken hebben de meeste mensen na een week wel gezien. Na een tijdje voelde ik de drang naar een grotere uitdaging dan mijn hostel ’s nachts weer terug te vinden in een wilde, ik bedoel, milde staat van beschonkenheid. En die uitdaging heb ik gekregen.

Een van onze gidsen in Cambodja vroeg on wat ‘Stray’ volgens ons betekende. Nadat ik de definitie uit het Oxford woordenboek zonder stotteren had voorgedragen (dit is een leugen), zei onze gids met een brede glimlach: ‘For me, Stray is all about bucket showers and toilets!‘. Op sommige plekken (lang niet alle) waar Stray Asia naartoe gaat zijn de sanitaire faciliteiten beperkt en is de douche een grote ton regenwater met bijgevoegd emmertje, en het toilet spoel je ook door met een emmertje water. In mijn ogen is de beste manier om een land te leren kennen jezelf onder te dompelen in de leefstijl van de lokale bewoners. In dit geval betekende dat, dat het soms voorkwam dat de enige douche die ik in 2 dagen nam een emmertje koud regenwater was, maar dit maakte allemaal deel uit van de ervaring.

Back to basic in a rural villageGelukkig was het niet elke dag zo ‘back to basic’, we waren per slot van rekening allemaal op vakantie. Ondanks dat het erg interessant en leerzaam is om alleen met de allernoodzakelijkste dingen te leven, het is fijn om dit af te wisselen met de bewoonde wereld om te shoppen, je was te doen en, natuurlijk, voor een avondje stappen! Op een of andere manier waren de cocktails daar altijd veel sterker dan ik gewend ben van Nederland en lijkt het altijd Happy hour te zijn… Hoera! Mijn favoriete plekken hiervoor waren Chiang Mai (Thailand), Luang Praband (Laos) en Siem Reap (Cambodja). Dit zijn ook goede plekken om langer te blijven, zodat je de tijd hebt om meer te ontdekken en eventueel naar andere plekken te gaan die niet deel uit maken van de route.

En als laatste, en voor mij persoonlijk het belangrijkste: je reisgezelschap.

Tubing in Vang ViengHet landschap is prachtig, de activiteiten zijn geweldig leuk, het eten is heerlijk, maar het zijn de mensen die je ontmoet tijdens je reis het onvergetelijk maken. Ik heb veel nieuwe vriendschappen zien ontstaan tussen mijn medereizigers; sommige zullen voor altijd blijven bestaan, en sommige stoppen op het moment dat men afscheid neemt. Welke van de twee het ook is, backpacken door zuidoost Azie is een unieke ervaring en zo ook de mensen met wie je het hebt gedeeld.

XxX
Eline
(Traveling Dutch girl, half Indonesian, with a Kiwi accent and a German last name)

Leave a Reply