Vijf fascinerende dingen die ik heb geleerd over Cambodia (Dutch)

Abel mountain profile

A big orange welcome to guest blogger, Abel Jeuken of the Netherlands, who recently travelled through Southeast Asia with Stray after interning and travelling in New Zealand. To follow in his footsteps through Asia, check out the Bangkok Arrival Pack and Khmer Pass today!

English Summary:
After a long flight from New Zealand to Asia, I arrived in Bangkok and spent time acclimating with Stray’s Bangkok Arrival Pack. Then, it was time to explore Cambodia with the Khmer pass. Everything in Cambodia was so different from the Western culture I’d just left in New Zealand, from the transport to the attitudes of the people to the food. Here, I present the 5 fascinating things that I learned about Cambodia and its incredible culture.

Van Stray NZ naar Stray Asia
Na een lange vlucht over zee vanuit Nieuw-Zeeland kom ik aan op het vliegveld van Bangkok. Ik heb er voor gekozen een aankomst-pakket te boeken voordat mijn Cambodia-tour van start zou gaan. Na zo’n lange vlucht en het chaotische verkeer in Bangkok ben ik daar achteraf gezien erg blij mee geweest.

Na een korte stop in het hotel ben ik op pad gegaan om wat eten te zoeken in de drukke straten van Khao San Road. Hier komen alle backpackers bij elkaar en probeert iedereen je iets aan te smeren, maar ik liep liever mijn neus achterna om in een afgelegen straatje, in een klein zaakje, hele malse saté te proeven. Nadat ik de straat van dag naar nacht zag transformeren en de chaos nog heviger werd besloot ik na een paar lokale biertjes en een gefrituurde schorpioen om mijn bed op te zoeken.

Na een nacht lekker geslapen te hebben was het tijd om het mooie Cambodia te ontijken.

Koh Tonsay 2
Hoogtepunten van Cambodia tijdens het reizen van de Khmer pass
Onze gids Tong Tong zorgde ervoor dat deze guided tour onvergetelijk werd. Hij had op elke vraag een antwoord en leerde ons veel over de cultuur. Zo ook, de voor westerlinge gekke eetgewoontes; gefrituurde kikkertjes en insecten. Maar ook basis woordjes en gewoontes om verwarring met de lokale bevolking te voorkomen.

Zo heb ik een kookcursus gevolgd en zelf een heerlijk lokaal gerecht gemaakt, zoals hieronder te zien is. Kampot Pepper.

Kampot pepper
Vijf fascinerende dingen die ik heb geleerd over Cambodia

1. Busreis
De bus reis was verrassend comfortabel en daarbij zou ik van Bangkok naar Siem Reap filmwaardige indrukken te verwerken krijgen . Een dagje in het leven in Cambodia ziet er heel anders uit dan in een Westers land. Zoals een lading eieren die drie keer zo groot is als het brommertje zelf. Maar ook mensen die je alles willen verkopen.

Sunrise village square

2. Alles is te koop
Met Stray kom je niet alleen in de mooie ‘’off the beaten track’’ plaatsen maar natuurlijk ook in de grotere steden. En wat je hier wel overal tegenkomt is dat je het gevoel krijgt dat alles te koop is. Zo komen mensen naar je toe om zelfgemaakte producten te verkopen maar ook vaak als je iets anders nodig hebt zoals een nieuwe zonnebril. Je hoeft er om vraagt kun je dit ook in no time kopen.

3. Indrukwekkende historie
Als je met Stray door Azie trekt heb je een hele hoop ontspanningsmogelijkheden zoals prachtige stranden en natuurlijk ook verschillende adventure tours. Maar wat eigenlijk niet mag ontbreken aan je trip is de geschiedenis van Cambodia waaronder de gebeurtenissen van de Rode Khmer. Zoals een bezoek aan S21 Prison and Killing Fields in Phnom Penh.

IMG_0037

4. Ontzettend aardige mensen
De mensen die ik in de dorpen heb ontmoet zijn enorm vriendelijk en hebben allemaal de intentie om je de mooiste plekjes zoals de prachtige tempels en het lokale voedsel te laten ervaren. Zo belandden we op een avond op een bruiloft waar we met open arme ontvangen werden en wat nieuwe danspasjes hebben geleerd.

Kampong Chhnang

5. Het landschap
En natuurlijk niet te vergeten; de prachtige natuur en plekken waar je heen gaat met Stray. Hier staan de adventure tours natuurlijk ook wel om bekend, want een adventure is het zeker.

Zo ga je ook met een klein bootje(met een roestig oude automotor) naar Chicken Island. Hier zijn geen toeristen te vinden en is het heerlijk genieten van de ondergaande zon aan het eind van de dag. Er is stroom van 18:00 tot 22:00 maar je hebt er weinig nodig behalve een goed boek, lekkere vers gevangen vis en een fijne rijstwijn om de dag mee af te sluiten.

Cambodian sunset

Leave a Reply